Motivația, sau mai precis lipsa ei, este un subiect care le vine des în minte studenților de la Medicină. Iată ce a descoperit echipa Teste-medicină despre motivația de a învăța din studii de specialitate și cărți populare.
Știm ca te gândești “Încă un articol despre motivație, de parcă n-am citit deja 10 altele, despre: Cele x lucruri pe care trebuie să le faci pentru a fi motivat, despre cum să te trezesti dimineața și să inspiri aer proaspăt sau cum să mănânci și dormi la ore fixe”. Nu ține cu liste de clișee sau sfaturi nefondate, am testat pe pielea noastră. Ce-i de făcut? Păi hai să vedem ce zic cercetătorii și oamenii de succes pe tema motivației.
Simptome
Motivație sau arta subtilă a nepăsării?
Voi începe printr-un „pistol la tâmplă” 🙂
Mai exact, printr-un citat din “Arta subtilă a nepăsării” a lui Mark Manson, care sper să vă pună și pe voi pe gânduri așa cum m-a pus și pe mine:
“Imaginați-vă că vă pune cineva pistolul la tâmplă, amenințându-vă cu moartea pe voi și familiile voastre dacă nu alergați 42 de km în mai puțin de 5 ore. Cam nasol. Acum imaginați-vă că v-ați cumpărat niște pantofi frumoși de sport și echipament de alergare, v-ați antrenat riguros timp de câteva luni pentru primul vostru maraton, pe care l-ați dus la capăt în aplauzele familiei și prietenilor apropiați. Probabil unul dintre cele mai memorabile momente din viața voastră. Tot 42 de km. Exact aceeași persoană. Exact aceeași durere traversând aceleași pulpe. Dar când ai ales singur și te-ai pregătit a fost un eveniment glorios și un reper al vieții tale. Când ți-a fost impus, când ai fost obligat să o faci, a fost una dintre cele mai terifiante și mai dureroase experiențe din viața ta. Uneori, singurul lucru care face diferența între o problemă dureroasă și una importantă este sentimentul alegerii și al responsabilității personale.”
Dacă ați reușit până acum la Medicină, cred că s-a dovedit că cel puțin o parte din proces a fost alegerea voastră. O alegere admirabilă din toate punctele de vedere. Doar persoanele care au făcut Medicina știu ce implică această alegere. Câtă muncă, cât stres, câte pagini învățate, dar mai ales câtă luptă cu sine, pentru a menține “alegerea” pe linia de plutire. Vezi două seriale pe Netflix și responsabilitățile acestei alegeri par tot mai îndepărtate. O ieșire în oraș mai târziu și câteva zile de leneveală după, și consecințele încep să apară. Îți dorești să fii medic, vrei să iei examenul de rezidențiat cu notă mare, dar parcă totuși între alegere și rezultat este un munte de cărți pe care nu ai tot timpul chef să-l urci.

Recunoaștere, motivație și feedback
“Dacă recunoașterea nu este un feedback precis asupra performanței, ea consumă din dinamicile de igienă*, este văzută ca și o evaluare interpersonală și este adesea factor de insatisfacție”. Scrie F.Herzberg
Deci cum?
Hai să o luăm pe pași, cu exemplu aplicat direct pe învățatul pentru examenul de rezidențiat. Recunoașterea în procesul de învățare poate veni din multe surse – un coleg care apreciază că ai parcurs cu 2 capitole în plus față de el, un părinte mândru că stai cu burta pe carte, rezultate bune la simulări sau modele de grile de rezidențiat, un “bravo“ venit din partea unui profesor, etc. Dar câte dintre aceste tipuri de recunoaștere a realizărilor reprezintă “un feedback precis” și câte sunt doar “evaluări personale”? Cu excepția rezultatelor la simulări și grile care pot fi cuantificate în punctaje, comparate între ele, sau comparate cu alte altor persoane, toate celelalte recunoașteri sunt evaluări personale, complet subiective – de aceea nu te vor satisface decât pe moment sau pot deveni chiar factori de insatisfacție – E firesc să pui la îndoială părerea colegului care poate vrea să vă uitați la un film, sau care deși a învățat mai puțin, a reținut mai bine. La fel cum mama încearcă să te încurajeze cum știe ea mai bine, sau cum profesorul felicită din obișnuință toți studenții cu note mari. Rezultatul grilelor în schimb reflectă un adevăr care te va bucura.
Câteva rezultate bune din când în când vor contribui mult la motivație, pentru că HEI, ne place să auzim cât suntem de buni!
Motivația intrinsecă vs. Procrastinare
Conform lui Rheinberg & Vollmeyer, motivația poate fi definită ca și “activarea orientării preocupărilor curente din viață către un status al țintei evaluat pozitiv”.
Hai să simplificăm: preocupările curente pot fi active atunci când facem ceva în sensul lor, sau pasive atunci când nu facem mai nimic ( #procrastinare). Deci practic trebuie să avem niște preocupări, să facem ceva în sensul lor și să orientăm acele acțiuni către o țintă pe care o considerăm bună. Sigur că această țintă poate fi un rezultat pozitiv al unei acțiuni, lipsa unui rezultat negativ sau altceva.
Întorcându-ne la lucrarea din care am preluat citatul, Falko Rheinberg și Stefan Engeser enunță posibilitatea ca această definiție să fie validă în unele cazuri dar nu în toate. În exemplul lor, omul care merge în beci după lemnele de foc este posibil să nu fie încântat de acest proces, ci doar de rezultatul acțiunii – o casă caldă și confortabilă. Oamenii sunt dispuși să întreprindă activități neplăcute dacă țelul este destul de mare. Și deci, este pentru tine nota de la rezi un țel destul de mare?
Sarcini sau scopuri
În încercarea de a sintetiza modurile diferite în care oamenii funcționează atunci când vine vorba de procesele mentale pe care le au în privința muncii, Ray Dalio vine cu o clasificare spun eu validă: unii oameni se concentrează pe sarcinile de zi cu zi, în timp ce alții se concentrează pe scopurile lor mari și pe felul în care le pot atinge. Apoi aseamănă această comparație cu cea între oameni intuitivi versus oameni analitici.
El spune că aceia dintre noi care se concentrează pe scopuri și tind să le “vizualizeze” mai bine, văd imaginea de ansamblu, pot intui evenimente viitoare, întreprinde schimbări semnificative și se pot detașa de activitățile cotidiene, reflectând la ce fac și de ce.
Cei concentrați pe sarcinile zilnice, se pricep mai bine la lucruri repetitive și le duc la îndeplinire mai bine. Plecând de la lucrurile existente, aceștia fac schimbările treptat. Deși ar părea că acești oameni au o perspectivă mai îngustă decât prima categorie, ei excelează la orientarea pe detalii.
Indiferent de categoria din care faci parte, ai nevoie doar de puțină autoanaliză pentru a identifica dacă motivația ta stă în succesele mici, în bucuria de a finaliza un proces (de învățare în cazul de față), sau dacă te ajută mai mult să te concentrezi pe un țel major (cum ar fi rezultatul dorit la examen).
Și totuși, când se produce ruptura dintre alegerea asumată și momentul în care găsești motivația să chiar faci ceva pentru aceste alegeri?
În cartea Motivation and Action (pe care v-aș recomanda-o din tot sufletul dacă n-aș sti că aveți altele de parcurs) ) alți doi autori semnalează că așteptările și valoarea ne influențează considerabil motivația: ce sarcini alegem, persistența noastră atunci când suntem confruntați cu dificultăți și eșecuri, cât efort depunem și la ce intensitate, perioada de latență, cât timp trece până începem să lucrăm la sarcina respectivă (Chiar, cât timp… ? ).
“Valoarea unei sarcini depinde de patru fațete diferite: utilitate, valoare intrinsecă, valoare de realizare și costuri. Așteptarea se referă la perspectiva subiectivă despre succes, adică cât de probabil credem ca este că vom finaliza cu succes o sarcină.” – zic autorii.
Dacă asta nu este o explicație grozavă pentru lipsa motivației, atunci nu știu care ar putea fi – Nota mare de la examen este foarte Utilă, însă nu ne aduce Valoare intrinsecă decât pe termen scurt (unora posibil deloc, altora posibil ca o notă mică sau frica unei note mici să le aducă chiar anxietate, probleme de stimă de sine, frustrări s.a), Valoarea realizării este una mare, însă Costurile posibil chiar mai mari.
Diagnostic – Lipsa motivației
Ce-i de făcut pentru a găsi motivația? Tratament
- Încearcă să găsești #valoarea din ceea ce înveți, pentru a spori motivația.
- Setează țeluri mici, realizabile, astfel încât procesul de a le atinge să fie mai scurt și mai ușor de parcurs. Nu pierde totuși din vedere țelul cel mare.
- Netflix sau învățat? ASTA este întrebarea! *Shakespeare 2021. Înainte de a alege o activitate raporteaz-o la scopul tău final. S-ar putea ca motivația ta să vină din planurile pe termen lung.
- Evaluează atingerea fiecărui țel într-un mod obiectiv, de exemplu rezolvând grile din fiecare capitol învățat, sau completând o simulare din mai multe capitole. Este posibil ca tu să îți găsești motivația în cifre sau alte date concrete.
- Ai încredere în tine, nu te baza pe aprecierea celorlalți – este demonstrat științific că aprecierea celor din jur este subiectivă și nu te ajută decât pe termen foarte scurt.
- Balanța – Care balanță dom’le? Nu, nu cea din horoscop, nici cea care simbolizează medicina – ci o balanță figurativă din mintea ta, în care să ”așezi”: acțiunile tale de zi cu zi, recunoașterea, eșecurile, timpul rămas și orice altceva consideri tu că îți dă de furcă. Fii sincer cu tine, brutal de sincer, și asumă-ți chiar și acele procese mai lungi sau mai dificile, pentru care nu ai parte de recunoaștere imediată. Dacă vrei să fii cu adevărat șocat, poți pune pe hârtie această balanță.
- Recunoaște că toată lumea are prea mult de făcut – detalii mai jos
În încheiere vă las alte câteva sugestii de la Ray Dalio, unul dintre cei mai mari antreprenori și investitori contemporani, fondatorul Bridgewater associates și autorul cărții Principii:
“ O enigmă cu care ne luptăm cu toții este cum să facem mai mult decât credem că putem. În afară de faptul că putem să muncim mai mult peste program, există trei modalități de a rezolva această problemă:
- Să ai mai puține lucruri de făcut, stabilind prioritățile și spunând nu
- Sa găsești oamenii potriviți cărora să le delegi
- Să îți îmbunătățești productivitatea”
Toate “lucrurile obligatorii” trebuie să fie deasupra pragului înainte să faci “lucrurile dorite”. Separă-ți “lucrurile obligatorii” de cele “dorite”, și nu lăsa să îți scape din greșeală un “lucru dorit” pe prima listă.
Ray Dalio – Principii – p.206
Haide fă primul pas: poți începe cu balanța.
De unde m-am inspirat sau Sugestii_de_lectură_ pentruDUPĂexamen
- Mark Manson, “Arta subtilă a nepăsării: O metodă nonconformista pentru o viașă mai bună”, pag 107, lifestyle publishing, București, 2017
- Cartea poate fi găsită pe site-ul Cărturești, la un preț foarte bun, aici .
- Motivation to work, F Herzberg, books.google.com, 2017, Pag XV
- Motivation and Action, Heckhausen, H. Heckhausen (eds.), cap 14 -Falko Rheinberg și Stefan Engeser, pag 579, 2018, p. 15, 579© Springer International Publishing AG, part of Springer Nature 2018 J. citat din Rheinberg & Vollmeyer
- Principii, Ray Dalio, Pag 235 respectiv pag.206, Editura Act și Politon 2018
- Motivation and Action, Heckhausen, H. Heckhausen (eds.), Jutta Heckhausen, Heinz Heckhausen: Third edition, Pag 785-786.Springer
- Principii, Ray Dalio, Pag 235 respectiv pag.206, Editura Act și Politon 2018
Cartea „Principii ” o găsiți chiar acum la ofertă pe Elefant. Am găsit-o la un preț mic inclusiv pe Olx. :https://www.elefant.ro/principii-invata-sa-obtii-cat-mai-mult-din-fiecare-efort-pe-care-il-depui_a1a85d10-4b38-4235-b59b-a99cf056febb?tracking=searchterm:ray+dalio+principii
Comments are closed