Cine a fondat teste-medicină.ro? 

Cine este în spatele teste-medicină.ro? 

Cine construiește grilele de pe site-ul teste-medicină.ro? 

Cine a dezvoltat platforma teste-medicină.ro?

și

Cum a început proiectul teste-medicină.ro?

Toate aceste întrebări își au răspunsul în interviul de mai jos.

Dna. Dr. Corina Voinea ne răspunde fără rețineri la toate întrebările și curiozitățile într-un prim interviu de pe teste-medicina.ro. 

Dr. Corina Voinea

Înainte de orice, cine este Corina Voinea? 

Medic stomatolog din Timișoara și cam atât. Aș zice că sunt un om simplu, dar cu spirit de inițiativă.

Care este parcursul tău în medicină?

Am studiat la Facultatea de Medicină Dentară din Timișoara, iar liceul l-am făcut la Craiova, la Matematică-Informatică. Nu vin dintr-un mediu academic, nimeni din familia mea nu a avut nicio legătură cu medicina, ci a fost pur și simplu chemarea mea. Alegerea facultății a fost visul din copilărie. Cum mulți dintre cei de vârsta mea își doreau ca atunci când “se fac mari să devina” avocați, doctori sau ingineri, și eu mi-am dorit să devin medic. Din fericire mie mi s-a și potrivit. Nu am știut de la început că o să devin stomatolog, ci a fost efectiv o întâmplare. 

Povestea cu înscrierea mea la medicină e amuzantă.

A mers tatăl meu să mă înscrie, iar când a ajuns acolo m-a sunat să mă întrebe ce să bifeze: Medicină Generală sau Stomatologie? Eu am zis din prima Stomatologie. Îmi amintesc perfect că mi-a spus “Nuuu, Medicină Generală pentru că sunt 300 de locuri la buget, iar la stomatologie sunt doar 50 de locuri”, iar eu am răspuns ferm că vreau Stomatologie sau nimic.

De unde atracția pentru stomatologie?

Așa am simțit. Eu până la 21 de ani nu fusesem la stomatolog deloc din pacate, pentru că nu am avut niciodată probleme si nici educatie in acest sens la momentul respectiv. Intuiția a fost foarte bună, pentru că alegerea mi s-a potrivit mănușă.

Care este povestea ta pe scurt pe plan personal?

Eu si sora mea nu am mai locuit cu părinții de la 11 ani și din păcate nu pot să zic că au contribuit foarte mult la educația noastră de la aceasta varsta mai departe, sau că ne-au urmărit, sfătuit cum să ne orientăm sau împins de la spate. Am fost autodidactă, iar deciziile în privința carierei le-am luat singură. 

Copilăria mea a durat doar până la 11 ani, după care a urmat o perioadă mai dificilă, datorită faptului că nu am mai locuit cu părinții. Totuși perioada aceea mi-a dat forța de a trece mai ușor peste toate obstacolele, fără să simt nevoia să fiu sprijinită sau sfătuită de cineva din jurul meu.

La Facultatea de Medicină nu m-am înscris de la terminarea liceului. Din cauza circumstantelor de la acel moment am făcut initial un an de Automatică, ulterior in urma unor presiuni benefice din jur si a faptului ca nu era ceea ce imi doream de fapt, am renunțat și am ales Medicina Dentara, la care am și intrat.

M-am angajat chiar din timpul facultății, am progresat, iar ulterior am devenit medic.

Cum a fost pentru tine experiența facultății?

Din cei 6 ani de facultate primii doi au fost mai simpli, deoarece m-au susținut părinții, iar eu nu aveam altă grijă decât să învăț, dar ulterior ei au divorțat și am fost nevoită să mă întrețin singură în ceilalți 4 ani de facultate. Totuși, am învățat enorm în cei 4 ani și am avut un ajutor foarte, foarte mare în două persoane cărora le voi fi recunoscătoare mereu, pentru că fără implicarea lor nu aș fi fost unde sunt astăzi. Le mulțumesc și acum enorm, iar ele știu cât de mult înseamnă pentru mine. Ghizii mei în carieră au fost prin aceste două femei incredibile care îmi sunt și mentori. Si bineinteles sa nu il punem pe ultimul loc pe prietenul meu caruia ii multumesc ca de 10 ani imi este alaturi si ma sustine enorm in tot ceea ce fac.

În ultimii ani de facultate am muncit foarte mult. Atunci când nu eram la facultate, eram la cabinet și vice-versa, iar în weekend învățam. Timp liber nu am prea avut. Pentru mine experiența facultății a fost dificilă, pentru că nu am avut susținere materială de niciun tip, iar singura mea șansă să răzbat era să muncesc foarte mult. 

A fost o perioadă frumoasă sufletește vorbind care mi-a adus multă mulțumire, pentru că am realizat totul pe forțele proprii. Situația dificilă m-a ambiționat, iar în acești ultimi 4 ani am luat bursă în fiecare semestru. În plus, faptul că deja cunoșteam multe lucruri de la cabinet, m-a ajutat să învăț mai logic și mi-a oferit un avantaj.

Dacă ar fi să dai timpul înapoi ai repeta experiența?

Da, și chiar aș recomanda oricărui student să încerce să lucreze, pentru că atunci când termini facultatea ai cunoștințe atât teoretice, cât și practice: pe lângă ceea ce ai învățat, ai și experiența unor situații cu care te-ai întâlnit la cabinet. Eu plec de la ideea că tot ce se poate întâmpla, se va întâmpla, în felul acesta sunt mai bine pregătită pentru tot ce va urma. Pe de altă parte, sunt un om care găsește rapid soluții. Iau fiecare obstacol cu calm și găsesc soluții eficiente, adaptându-mă la situația dată. Pe de altă parte, ai o altă siguranță atunci când ai stat pe lângă un medic cu experiență.

Ai avut un mentor?

Da, mentorul meu a fost Adelina Chevereșan, aceea care mi-a fost și profesoară de Farmacologie în anul 2 de facultate.

Cum ai legat relația cu ea?

Perioada de stagiatură din anul 2 a venit imediat după divorțul părinților mei, iar eu îmi doream să rămân în Timișoara. La finalul unui curs am abordat-o și am întrebat-o dacă mă primește pentru stagiatură la cabinetul ei. Norocul meu a fost că imediat după ce am început, recepționera a plecat. Am luat atunci locul recepționerei. Ulterior asistenta ei s-a înscris la școala de Asistenta Dentara, iar eu am putut să o suplinesc în orele în care lipsea. După ce am terminat facultatea am început să profesez ca medic acolo,cu o pauza de un an in care am fost plecata la Nisa in Franta, iar acolo sunt și astăzi.

Revenind la perioada facultății, cum a fost pentru tine examenul de rezidențiat?

Primul examen de rezidențiat l-am sustinut la un an după ce am terminat, adică acum 6 ani. Atunci am fost a 17-a pe Timișoara, deci mi-am ales ce am vrut. A fost un volum atât de mare de învățat încât acum nu-mi mai amintesc cum au fost examenul și grilele. Atunci nu aveam grile din anii precendenți din care să ne inspirăm. 

În schimb, pentru al doilea examen am avut modele de grile online care m-au ajutat să-mi sedimentez materia. În timp ce învățam am simțit totuși nevoia de grile care să-mi stimuleze logica și care să mă pună în dificultate. Majoritatea grilelor existente online sunt construite pe segmente copiate din carte. Până nu demult așa erau și examenele. Anul acesta în schimb la stomatologie nu a mai fost așa, examenul fiind unul mai greu: nu s-a mai bazat pe citate din carte, nici pe chestiuni medicale logice, aplicabile, ci mai mult pe Morfopatologie și foarte multe elemente fără de care poți să profesezi, și pe care nu le utilizezi ulterior. Pacienții cu atât mai puțin înțeleg terminologia. Eu cred că scopul trebuie să fie întotdeauna învățarea logică a conceptelor, pentru ca ulterior când profesezi, să poți explica în termeni simpli pacienților niște concepte mai complicate.

Ai folosit deci o platformă similară cu teste-medicină.ro?

Da, și chiar atunci mi-a venit ideea să creez un site care să aibă și grile grele, grile care să îți stimuleze capacitatea de învățare și prin care să îți dai seama dacă tu ai înțeles cu adevărat. Lucrul acesta îl realizezi foarte ușor atunci când ți se pune o întrebare mai subtilă. În plus, în acest an materia pentru examen s-a schimbat, lucru pe care l-am considerat un avantaj. Se poate ca și examenele să aibă un restart, iar atunci abordarea noastră îi va ajuta pe studenți să facă față.

Crezi că te-a ajutat acea platformă online?

Orice astfel de platformă cred că scoate în relief acele detalii din materie pe care poate nu ai pus accent, mai ales atunci când ai foarte puțin timp de învățat. Din grile reiei detalii pe care nu le-ai reținut și le sedimentezi atunci. Nu mi-a plăcut însă pentru că puteam să identific foarte ușor răspunsurile din carte. Mi-ar plăcea ca platforma noastra să le crească studenților și aptitudinile de a realiza analogii între cunoștințe și conexiuni logice, nu doar de a memora. Informațiile ce se pot aplica practic, învățate bine, îi vor ajuta și în carieră, mult după ce examenul de rezidențiat se va fi terminat.

Crezi că ajută o astfel de platformă și din alte puncte de vedere?

Eu de exemplu nu am participat la sesiunile de examinare similare rezidențiatului care se organizaseră, dar cred că astfel de demersuri, fie că sunt cele oficiale, fi că sunt individuale cu ajutorul platformelor online îți cresc încrederea în tine. În plus, te ajută să vezi unde te situezi față de alți candidați. 

Încrederea cu care mergi la examen cred că poate crește enorm atunci când realizezi că poți să înveți logic, fără să “tocești”. Sigur că sunt informatii care trebuie memorate ca atare, cum sunt anii, numele cercetătorilor, datele, etc., dar nu acestea reprezinta majoritatea.

Care a fost momentul de click în care ți-ai propus să dezvolți o astfel de platformă?

Mi-a venit ideea în timp ce mă pregăteam pentru al doilea examen de rezidențiat. Apoi am dat examenul, iar rezultatul m-a motivat și mai mult să realizez acest proiect. Ulterior a urmat o perioadă în care nu găseam oameni cu care să lucrez pentru platformă. Dar i-am găsit în cele din urmă și proiectul a ieșit așa cum îmi doream.

În cât timp ai învățat materia pentru examenul de rezidențiat?

În jur de 45 de zile am alocat, și am fost a 30-a din 300 și puțin pe Timiș. Eu m-am luptat pentru primele 8 locuri, însă ținând cont de timpul scurt, am plecat cu așteptări realiste și nu mă așteptam să reușesc. Timpul a fost mult prea puțin pentru ceea ce-mi doream eu. Din păcate nu sunt un geniu. 🙂 

De ce nu mai mult / mai din timp?

Ideea de a susține examenul a fost una spontană și prin urmare nu am avut timp. 

Revenind în momentul acela, ce ai schimba?

M-aș pregăti mai din timp și atât. 

Cum învățai pentru examene?

Eu nu pot să “tocesc” pentru că efectiv nu rețin. Încercam să-mi sintetizez materia, îmi făceam scheme logice în cap, pe care ulterior mi le aminteam ușor. Mă ajutau mult și desenele, pentru că o informație schematizata și cu suport vizual o rețin foarte ușor. Foloseam de asemenea carioci colorate pentru a evidenția anumite informații relevante sau a sublinia o idee. 

Mi s-a întâmplat ca la anumite examene să iau note foarte mari pentru răspunsuri pe care mi le-am construit din informațiile de la alte materii. 

Care este viziunea ta pentru teste-medicină.ro?

Sper să ajutam cât mai mulți studenți, pentru că am realizat că nu sunt foarte multe persoane care reușesc să învețe “tocind”. Cred că pentru acești studenți felul în care construim noi grilele vor fi de mare ajutor.

Cum ți-ai construit echipa?

Pentru partea IT mi-a fost foarte greu pentru că timpul a fost scurt și majoritatea furnizorilor m-au refuzat din start. Găsisem o platformă care îndeplinea câteva condiții, dar nu era ceea ce-mi doream eu, iar în cele din urmă am ajuns la echipa actuală printr-o recomandare. 

Pe partea de grile mi-am dorit persoane inteligente care să poată face grile grele. Am exclus din start studenții, pentru că îmi doream persoane care să fi parcurs deja toți anii de facultate, astfel încât să poată realiza întrebările. Astfel am ales medici specialiști și medici rezidenți care au avut note foarte mari la examen și specialități foarte căutate. Colegele ce lucreaza pe domeniul Farmacie sunt rezidente, amandoua cu note foarte bune in timpul anilor de studiu, una dintre ele chiar sefa de promotie. Pe partea de Medicina Generala colegele sunt medici specialisti,una dintre ele fiind si cadru universitar. Pentru mine inteligența și meritele au fost criteriile de bază în formarea echipei. Pentru partea de Stomatologie mă implic direct.

De ce o echipă mică, pe care o conduci personal, ci nu un serviciu extern?

Nici nu m-am gândit la altă variantă. Pentru mine platforma este in primul rand un proiect de suflet în care ma implic total si doar apoi un model de business. Este la mijloc o dorință foarte mare de a reuși să fac ceea ce îmi doresc, vreau să mă asigur că tot ceea ce se face este foarte bine și dau tot ce e mai bun din mine în locurile în care știu că implicarea mea poate avea un impact. 

Care este abordarea ta față de colegi?

Am plecat în acest demers ca și echipă. Comunic foarte mult cu colegii, mă asigur că am depus tot efortul și ne oferim reciproc sprijin pentru a ne asigura că nu apar greșeli. Fiind implicată 100%, pot pe de o parte să fiu un exemplu pentru colegi, și pe de altă parte să înțeleg procesul din spatele rezultatelor. 

Investiția inițială este în întregime a mea, iar proiectul este asumat de mine, astfel încât colegii implicați să nu fie afectați de un posibil eșec. Le-am promis de asemenea că eu personal voi face tot posibilul să nu fie un eșec și că îmi doresc să avem succes împreună. Scopul tuturor este să ajutăm cât mai mulți candidati la rezidentiat.

Care este mesajul tău pentru candidatii la rezidentiat?

Fiind singura platformă care mizează pe grile grele și de tip logic, ii încurajez să profite de munca noastră colosală pentru a învăța mai bine. Numărul de grile cu grad de dificultate ridicat este aproape la fel de mare ca și cel de grile standard. Prețul va fi rezonabil pentru un efort formidabil depus în realizarea grilelor grele. 

Dacă vor achiziționa pachetul de grile grele vor putea să verifice cu adevărat dacă au înțeles materia. Acest pachet îi sfătuiesc să îl parcurgă după ce au sedimentat capitolele și după ce au rezolvat deja grilele standard. De asemenea ar putea să le combine.

Cel puțin la partea de Stomatologie, grilele grele se “plimbă” prin tot capitolul, la majoritatea răspunsurile nu se vor regăsi pe aceeași pagină.

Cum ai decis prețul?

Prețul este la nivelul pieței.  Eu privesc platformele de acest tip ca pe o investiție în cariera ta, iar pentru beneficiile pe care le aduce în procesul de învățare nu-l consider deloc mare. Comparând cu bunurile la care aspiră orice student, precum telefoane de ultimă generație, eu personal cred că prețul acestor cunoștințe este derizoriu.

Multumim pentru interviu d-nei Dr. Corina Voinea. Daca aveti intrebari pentru ea sau echipa teste-medicina.ro, puteti oricand sa le trimiteti la salut@teste-medicina.ro

Categories:

Comments are closed